Categorieën
Pellicule & papier

Cinematografisch dilemma

Een van de redenen waarom ik in hartje Brussel woon, is de aanwezigheid van de vele cinema’s. Ik tel er 8 op wandelafstand. Gewoon mijn jas pakken en naar de film. Er is ook het BRIFF, het Brussels International Film Festival. Ik ben er “bénévole”, zoals dat heet.

Plakkaat eerste filmvoorstelling in Brussel in 1896

En daar begint het dilemma. Tijdens het BRIFF-festival stond ik een week lang aan de ingang van de diverse zalen ticketjes af te scheuren. Et… j’ai vu un seul film, pas plus. Je werkt mee uit liefde voor de film, en je ziet uiteindelijk minder films dan anders.

Hetzelfde geldt voor de abonnementsformules. UGC heeft er eentje. En Cinéville heeft er ééntje. Ongetwijfeld heeft Kinepolis er ook, maar die zijn me te ver van het centrum. Te atomisch versnipperd, so to speak. En White? No idea, om eerlijk te zijn. Die zijn wel aantrekkelijk geprijsd op maandag.

UGC heeft fantastische zalen aan De Brouckère. De koloniale zaal moet iedereen eens gezien hebben. Op zondagochtend kun je er ook ‘s morgens een film meepikken. Maar … het filmaanbod is nogal mainstream, en het publiek komt er vaker voor een avondje uit dan voor de film. Babbelen, eten, drinken en de alomtegenwoordige gsm kunnen op piekuren de fun al eens beperken. Je gaat er beter op daluren.

Cinéville bundelt “de andere cinema’s”. Cool aanbod. Vaak toch. Minder vertier, meer film. En ongelooflijke zalen. De 19de eeuw herleeft in Galeries, het “andere iets donkerder kantje van deze stad” voel je in de galerij bij Aventure (met het unieke “Boutique minuit” naast de deur, moet je zeker eens binnenspringen), en de unieke architectuur van Palace voor wie van brutalisme houdt.

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Er is Cinématek aan 6 euro voor klassiekers, RITCS, etc. etc. etc.

En hier komt mijn dilemma. Ik kan geen abonnement nemen. Echt niet. Welk zou ik moeten nemen? Het is een te groot dilemma. Ik hou van ze allemaal en wil mijn vrijheid behouden. Elk type film zijn zaal. Elk moment van de week zijn decor.

Een abonnement zou ook te veel druk leggen. Dan “moet” ik naar de film om het te laten renderen. Dat wil ik niet.

Deze stad is er om te relaxen. En film hoort daarbij. Dus neem ik geen abonnement. Ik kijk wel al eens op Social Deals. Daar is de duurdere cinema te koop voor de prijs van de kleinere cinema. Quelques clicks pour quelques euros.

O ja, voor ik het vergeet. Om het even welke zaal je prefereert, ga kijken naar “La nuit se traîne”. Een actiethriller Hollywoodwaardig die zich volledig in Brussel afspeelt. Tegen het bevreemdende decor van een BLM-betoging en met al even bevreemdend Tour&Taxis in de rol van Noordstation. Knap.

En BRIFF? Die organiseren ondertussen gelukkig nog een barbecue voor hun bénévoles. Een saucisse is ook nog eens taalneutraal. Alvast één dilemma opgelost.

Share