Categorieën
Kunst

Het Mysterie van Qin Shi Huang: Ontdek het Terracotta Leger in Brussel

Het woord “terracotta” komt uit het Italiaans en betekent letterlijk “gebakken aarde”. Terracotta wordt onder andere gebruikt voor dakpannen en bakstenen maar ook voor beeldhouwwerken en daarvan is het allerbekendste afkomstig uit China en ondertussen ruim 2200 jaar oud.

In 1974 ontdekten een groep boeren in Xi’an per toeval deze beelden toen zij een waterput wilden graven. Het ondergrondse complex waar het Terracotta Leger werd gevonden, is enorm groot en bevat duizenden kleisoldaten, paarden, en wagens, die oorspronkelijk waren bedoeld om de keizer te beschermen in het hiernamaals. Dit archeologische wonder ligt nabij de berg Li, iets buiten de stad Xi’an, en wordt beschouwd als een van de grootste archeologische vondsten van de 20e eeuw.

Dit is een reconstructie van kuil 1 met meer dan 170 beelden compleet met klank- en lichteffecten.

Gedurende 36 jaar bouwden ruim 720 000 ambachtslieden aan dit enorme leger uit terracotta. Tijdens de opgravingen werden ook objecten gevonden zoals munten, beelden van dieren uit brons, bronzen strijdwagens en beelden van acrobaten.

In Brussel krijgen we als bezoeker 300 verschillende objecten te zien waarvan maar liefst 170 krijgers. Merk op dat het hier steeds gaat om reproducties, gemaakt door Chinese ambachtslui en dat alle originele stukken zich in China bevinden.

Er zijn een aantal verschilpunten met de originele werken en dat is met name dat de beelden niet geschilderd zijn (de originele beelden waren zeer fel beschilderd en elk beeld zou het equivalent nodig gehad hebben van één strook van 12 km) en ook de wapens ontbreken. Het is niet geweten waarom er gekozen werd om de beelden niet te schilderen, ik had het persoonlijk wel fijn gevonden om fel gekleurde beelden te bekijken. Maar misschien ben ik wel de enige …

Elk beeld van het terracotta leger was oorspronkelijk geschilderd.

De opgravingen en reconstructies zijn 50 jaar later nog steeds bezig. Wist je dat tot op heden het graf van de Eerst Keizer nog steeds niet werd geopend? Er zijn een aantal wetenschappelijke en spirituele redenen voor, maar die laat ik je zelf ontdekken als je de expositie bezoekt.

Wat me ook opviel tijdens mijn bezoek? Talloze strijders, paarden, strijdwagens, objecten, maar geen enkele vrouw te bekennen! Het lijkt erop dat de keizer geen vrouwelijke krijgers nodig had om hem in het hiernamaals te beschermen.

Het volledige fabricatieproces van de beelden wordt ook getoond.

De expositie in Tour en Taxis is interactief, met video’s, een lichtshow en de mogelijkheid om naar de audiogids te luisteren. Dit maakt van deze tentoonstelling een dynamisch bezoek.

Je kan de expositie bezoeken van dinsdag tot zondag (tijdens de schoolvakanties ook op maandag) en dit telkens van 10 tot 18 uur.

Op woensdag betaal je als volwassene ook het jongerentarief van 14,90 euro en op andere dagen betaal je als volwassene 8,90 euro.

De expositie loopt van 9 oktober tot en met 9 maart, in de gebouwen van Tour & Taxis.

Online tickets kun je boeken op www.terracotta-exhibition.com

Share